Ураганът Мария достигна най-високата, пета степен за измерване на ураганните природни стихии.

...
Ураганът Мария достигна най-високата, пета степен за измерване на ураганните природни стихии.
Коментари Харесай

Ураганът Мария опустоши Доминика

Ураганът Мария достигна най-високата, пета степен за премерване на ураганните естествени стихии. Той може и да стане по-силен, откакто е развил т.нар. " ужасяващо око ", обявиха от Националния център на Съединени американски щати за наблюдаване на ураганите, показва " Дейли Телеграф ". 

Мощната стихия удари дребния остров Доминика, предава Би Би Си.

" Ветровете са безмилостни, ще оцелеем единствено по Божията воля ", написа министър председателят на страната Рузвелт Скърит във Фейсбук малко преди бурята да откъсне покрива на дома му. 

" Моят покрив изчезна, аз съм в цялостната благосклонност на урагана. Домът ми се наводнява ", показа още той половин час по-късно.

След прекосяването си над Доминика, Мария стихна до 4-та степен, само че е допустимо ураганът да стане по-мощен.

" Един основен знак за възходящата мощ на Мария е " ужасяващото око ", изясни откривателят на урагани от университета в Маями Брайън Макнъли пред CBS News, допълвайки: " окото на Мария се е свило до 16 км в диаметър. По-малкото, по-тясно око кара урагана да се върти по-бързо ". Подобен феномен се е случил през 2005 година с урагана Уима.

Междувременно управляващите на остров Гуадалупе обявиха, че той ще премине през извънредно тежки наводнения. Те предупредиха, че доста квартали на острова може да бъдат потопени през нощта.

В Мартиника беше подредено на хората да останат на закрито. В подготвеност за деяние са 600 пожарникари, 400 полицейски чиновници и 500 бойци. Има предизвестие, че е допустимо да спре подаването на вода и електричество. Училищата и публичните услуги са затворени.

След като връхлетя Доминика, бурята се насочи към Пуерто Рико. " Мария може да удари Пуерто Рико в сряда ", сподели Ернесто Моралес от Националната метеорологична работа на Съединени американски щати в Сан Хуан. " Тази стихия дава обещание да бъде пагубна за нашия остров ", допълни той. Губернаторът на Пуерто Рикйо, Рикардо Росело, съобщи, че са готови към 450 убежища с потенциал за близо 68 хиляди души или даже 125 хиляди при положение на изключителна обстановка. Рафтовете по магазините са били изпразнени стремително.

Живеещите в дървени или други неустойчиви домове в района са предизвестени да си намерят по-сигурни подслони. " Трябва да се изтеглите, в противоположен случай ще умрете ", съобщи непосредствено комисарят по сигурността на острова Хектор Пескера и добави:  " Не знам, по какъв начин да кажа това по-ясно ".

Предупреждения за заплахата от урагана Мария има за Американските и Британските Вирджински острови, Пуерто Рико, Гуадалупе, Доминика, Сейнт Китс и Невис и Монсерат. Издадено е предизвестие за тропическа стихия за Антигуа и Барбуда, Саба, Сент Евстатий, Сент Мартен, Сейнт Лусия, Мартиника и Ангила.

Мария се движи съвсем по същия маршрут като урагана Ирма, който опустоши района този месец. 

Проследете онлайн пътя на Мария.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР